reklama

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Babcia Grażyna zdradza nam swój niezawodny przepis

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: pexels.com

Tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Babcia Grażyna zdradza nam swój niezawodny przepis - Zdjęcie główne

foto pexels.com

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości GdańskJedną z potraw, która znajdzie się na wigilijnym stole tysięcy Polaków są pierogi z kapustą i grzybami. Zdradzamy prosty przepis na ich wykonanie, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. Babcia Grażynka podzieliła się ze mną swoimi niezawodnymi sztuczkami, dzięki którym świąteczne pierogi wychodzą miękkie i pełne farszu, a mimo to nie rozpadają się.
reklama

Najlepszy przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy na stołach królują tradycyjne, pełne smaku potrawy. Jednym z najpopularniejszych dań w polskich domach są pierogi – szczególnie te z kapustą i grzybami, które stanowią niezastąpioną część wigilijnego menu. Oto przepis, który pomoże Ci przygotować te pyszne pierogi.

Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Przepis krok po kroku

W większości przepisów na ciasto do pierogów jednym ze składników jest jajko. Babcia Grażynka podzieliła się jednak ze mną drobną sztuczką, dzięki której jej pierogi zawsze wychodzą mięciutkie. Wszystkiego dowiecie się w poniższym przepisie.

Składniki:

reklama

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko (a właściwie jedynie żółtko)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju (zamiast tego babcia Grażynka poleca masło)
  • Szczypta soli
Farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych grzybów (np. borowików lub podgrzybków)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Prosty przepis na świąteczne pierogi. Przygotowanie krok po kroku

Ciasto:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko*, olej* i stopniowo wlewamy ciepłą wodę*. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dosypujemy trochę mąki.
  2. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Następnie wykrawamy krążki, na które nakładamy farsz (około 1 pełnej łyżeczki).
  3. Sklejamy brzegi pierogów, dobrze je dociskając, aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
*Porada babci Grażynki: Nie dodaję całego jajka, a jedynie żółtko, bo białko powoduje, że ciasto wychodzi twarde. Moje pierogi w ogóle się dzięki temu nie rozwalają, są bardzo miękkie i delikatne.

reklama

*Porada babci Grażynki: Zamiast oleju dodaję rozpuszczone masło. Pierogi mają wtedy pyszny aromat i smakują jeszcze lepiej.

*Porada babci Grażynki: Po wielu próbach przekonałam się, że najlepiej dodać bardzo ciepłą, prawie wrzącą wodę. Dzięki temu ta mąka lekko się sparzy, a ciasto będzie się o wiele łatwiej ugniatało.

Ciasto najlepiej odłożyć na 15-20 minut i w tym czasie przygotować farsz.

Farsz:

  1. Grzyby* należy namoczyć w ciepłej wodzie przez kilka godzin (najlepiej na noc). Następnie odcedzić, zachowując wodę po moczeniu i drobno je posiekać.
  2. Kapustę kiszoną gotujemy w wodzie przez około 30 minut, po czym odcedzamy i siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę i smażymy ją na złoto. Następnie dodajemy posiekane grzyby i dusimy przez kilka minut, aż się zrumienią.
  4. Do grzybów i cebuli dodajemy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, a całość dusimy na małym ogniu przez około 30 minut, aż smaki się połączą. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.
*Porada babci Grażynki: Chociaż nie jest to konieczne, polecam, by grzyby także lekko podgotować. To sprawi, że będą bardzo miękkie i o wiele lepiej będą się komponować z pozostałymi składnikami.

reklama

Gotowanie:

  • Pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię.a
Smacznego!



reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze informacje z Gdańska. Newsy z gdańskiego świata: polityki, biznesu, sportu, rekreacji, kultury i edukacji. Katalog i baza firm. Ogłoszenia lokalne. Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama