Prosty przepis na jabłecznik. Jak zrobić krok po kroku?
Aby upiec doskonały jabłecznik, nie potrzebujesz skomplikowanych składników ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Klucz tkwi w dobrej organizacji pracy i odpowiednim doborze jabłek, które nadadzą deserowi idealny smak.
Jakie składniki są potrzebne do jabłecznika?
Składniki na kruche ciasto:
- Mąka pszenna – 300 g
Składniki na nadzienie jabłkowe:
- Jabłka – 1,5 kg (najlepiej lekko kwaśne, np. szara reneta, antonówka)
Dodatkowe składniki:
- Cukier puder – do posypania po upieczeniu
Wykonanie jabłecznika krok po kroku
Przygotowanie kruchego ciasta
- W dużej misce połącz mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
- Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę. Rozcieraj masło z suchymi składnikami palcami lub użyj malaksera, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Wymieszaj jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Jeśli jabłka są bardzo soczyste, możesz dodać 2 łyżki bułki tartej, aby wchłonęła nadmiar soku.
- Schłodzone ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:3.
- Większą część ciasta rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wyłóż nią spód blachy (o wymiarach 25x30 cm), wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj spód widelcem.
- Na cieście rozłóż równomiernie przygotowane jabłka.
- Mniejszą część ciasta rozwałkuj i przykryj nią jabłka lub pokrój w paski, tworząc kratkę.
- Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzałka góra-dół).
- Piecz przez około 40–45 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty.
- Po ostudzeniu oprósz jabłecznik cukrem pudrem.
- Podawaj z ulubioną kawą, herbatą lub bitą śmietaną.
Porady, które warto znać przy pieczeniu jabłecznika
- Dobór jabłek – Wybierz jabłka lekko kwaśne, które nie rozpadną się podczas pieczenia, np. Renata
- Idealna kruszonka – Jeśli chcesz, możesz zamiast górnej warstwy kruchego ciasta użyć kruszonki. Wystarczy odłożyć część ciasta i rozdrobnić je palcami na wierzchu jabłek przed pieczeniem.
- Urozmaicenie smaku – Dodaj garść rodzynek lub orzechów do jabłek, aby wzbogacić nadzienie.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.