W myśl modelu szwedzkiego, Torus Wybrzeża Gdańsk będzie miał dwóch trenerów. Do dotychczasowego Mariusza Jurkiewicza dołączył Jakub Bonisławski. Obydwaj będą odpowiedzialni za przygotowanie zawodników pierwszego zespołu oraz wyniki w spotkaniach ligowych oraz pucharowych.
- Dołączenie do sztabu Jakuba Bonisławskiego, to dla nas taki kolejny krok w rozwoju klubu. Zgodnie z naszą polityką, chcemy pracować nad stworzeniu odpowiednich fundamentów, które pozwolą nam się rozwijać. Nie sztuką jest kontraktowanie świetnych graczy za większe pieniądze, ale doprowadzenie do wykrzesania możliwości z graczy młodych, perspektywicznych. Jakub to znakomity fachowiec, przygotowany pod względem merytorycznym, posiadający swój autorski program monitoringu cyklu treningowego. Poza tym ma ogromne doświadczenie w pracy z młodzieżą i w ocenie ich potencjału do uprawiania sportu zawodowego. Te wszystkie cechy mogą pomóc też Mariuszowi Jurkiewiczowi, który zdobywa doświadczenie trenerskie. Połączenie duetu świeżości i doświadczenia zawodniczego Mariusza z praktyką Jakuba może pomóc naszej drużynie – powiedział Prezes Torus Wybrzeża, Jacek Pauba.
Bonisławski od wielu lat pracuje jako trener piłki ręcznej, jest także wykładowcą w Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku.
– Jest to dla mnie wyzwanie, na które czuję się gotowy. Wcześniej nie miałem okazji pracować z drużyną występującą w PGNiG Superlidze, jednakże znam swój warsztat, a doświadczenie, które zebrałem, ułatwi mi szybką adaptację do pracy na tym szczeblu. Polityką klubu jest wprowadzanie do drużyny młodych graczy, a przy odpowiednim wsparciu merytorycznym, monitoringu i systemie, są oni gotowi czynić progres – mówi drugi szkoleniowiec Torus Wybrzeża, Jakub Bonisławski.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.