Pierogi to danie świetnie znane na całym świecie. W naszym regionie szczególnie popularne są ruskie, z kapustą i grzybami oraz z mięsem. W Azji natomiast królują pierogi z warzywnymi lub mięsnymi nadzieniami, a nawet z krewetkami. Na innych kontynentach można znaleźć pierogi, których ciasto różni się od tradycyjnego polskiego i bywają one serwowane nawet po upieczeniu.
Pierogi z całego świata w Gdańsku
W sobotę, 14 grudnia, w Polsat Plus Arenie odbyło się wydarzenie, które przyciągnęło wszystkich miłośników pierogów. Festiwal Pierogów Świata pozwolił odwiedzającym spróbować propozycji z różnych zakątków globu i odkryć dotąd nieznane smaki.
– Spróbowałem już japońskich pierogów z sosem sojowym i meksykańskich z mięsem oraz warzywami. Szczerze mówiąc, nie wiem, które były lepsze, po prostu się od siebie różniły – powiedział jeden z uczestników wydarzenia. — Myślę, że warto odwiedzać takie miejsca i próbować czegoś nowego.
Wśród stoisk nie zabrakło tradycyjnych polskich pierogów, zarówno gotowanych, jak i podsmażanych na patelni. Pojawiły się również chińskie baozi, tybetańskie momo, włoskie calzone oraz gruzińskie chinkali. Wystawcy zadbali o różnorodność, przygotowując także wiele słodkości z całego świata. Osoby, które nie przepadają za pierogami mogły z kolei skorzystaż z serwowanych na kilku stoiskach makaronów oraz ryżu z azjatyckimi sosami.
Wydarzeniu towarzyszył odbywający się na stadionie Targ Świąteczny. Ci, którzy jeszcze nie odwiedzili festiwalu, mają szansę to zrobić w sobotę do godziny 20:00 oraz w niedzielę od 12:00 do 18:00.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.