reklama

Jak bezpiecznie robić zakupy w dobie koronawirusa?

Opublikowano:
Autor:

Jak bezpiecznie robić zakupy w dobie koronawirusa? - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Zdrowie
reklama

Zrezygnuj z zakupów, po które musisz pojechać komunikacją publiczną, płać bezdotykowo, zaplanuj zakupy tak, by wychodzić do sklepu jak najrzadziej - to niektóre z zaleceń, jak uniknąć zakażenia koronawirusem podczas zakupów, opublikowanych na stronie pacjent.gov.pl.

 

Ważne jest tez ograniczenie czasu, jaki spędzimy w sklepie, stąd pomocne może być zrobienie wcześniej listy zakupów. Zaleca się też, by do sklepu iść pieszo lub jechać własnym samochodem i zrezygnować z zakupów, po które trzeba pojechać komunikacją publiczną.

 

 

 

 

 

 

 

 

W sklepie staraj się unikać dotykania czegokolwiek bez potrzeby. W miejscach publicznych nie dotykaj okolic oczu, ust i nosa, a po powrocie do domu od razu umyj ręce. Warto mieć ze sobą swój koszyk czy swoją torbę na zakupy zamiast korzystać ze sklepowego koszyka czy wózka. Pamiętaj, że ludzie najczęściej dotykają w sklepach np. uchwytów szaf chłodniczych. Jeśli ich dotykasz, użyj płynu antybakteryjnego - napisano na stronie.

reklama

 

 

 

 

W wielu sklepach są dostępne jednorazowe rękawiczki. Nie zawsze jest to jednak dobre rozwiązanie, bo jeśli nie potrafi się ich odpowiednio zdjąć, można się zakazić tym, co na nich będzie.

 

 

 

 

Zdejmując rękawiczki, należy złapać jedną za brzeg i wywrócić ją wewnętrzną stroną na wierzch. Zdjętą rękawiczkę należy chwycić ręką w rękawiczce i identycznie zdjąć drugą. W ten sposób pierwsza rękawiczka znajdzie się wewnątrz drugiej. Zdjęte rękawiczki powinno się wyrzucić do zamkniętego kosza i dokładnie umyć ręce wodą z mydłem lub detergentem zawierającym minimum 60-procentowy alkohol.

[yt:_RZ9lN_M74c]

 

 

 

 

Po powrocie do domu należy umyć warzywa i owoce, zdjąć folię i opakowania z jedzenia i je wyrzucić.

reklama

 

 

 

 

 

Na stronie zaznaczono, że żywność nie jest i nie może być źródłem zakażenia koronawirusem. Informuje o tym Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, a potwierdzają nie tylko badania na SARS COV-2, ale i doświadczenia z wcześniejszymi infekcjami koronawirusami.

 

 

 

 

Przypomniano też, że gotowanie i pieczenie (60 st. C przez 30 min.) zabija wirusy na mięsie i innych produktach surowych.

 

 

 

 

Jak napisano, bezpieczne jest zamawianie jedzenia na wynos lub z dostawą do domu. Całkowicie bezpieczna jest również woda z kranu.

 

 

 

 

Strona pacjent.gov.pl jest wspólnym serwisem ministerstwa zdrowia i Narodowego Funduszu Zdrowia.

reklama


 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama