Bakterie w lodach nad morzem co wykrył sanepid
W tym roku inspektorzy sanitarni z województw pomorskiego i zachodniopomorskiego skupili się na sprawdzeniu higieny w lodziarniach i automatach do lodów w pasie nadmorskim Wyniki kontroli przerosły oczekiwania aż niemal połowa próbek lodów nie spełniała wymogów sanitarnych ze względu na obecność bakterii Enterobacteriaceae
Pomorskie 30 procent lodów z niebezpiecznym dodatkiem
W województwie pomorskim sytuacja również jest poważna Z 225 przebadanych próbek lodów aż 65, czyli prawie 30 procent zawierało zbyt dużą ilość bakterii Enterobacteriaceae Wszystkie próbki pochodziły z automatów zlokalizowanych w popularnych kurortach nadmorskich Gdańsku Sopocie Gdyni Stegnie Rowach oraz Ustce W jednym z punktów sanepid podjął decyzję o całkowitym zamknięciu sprzedaży lodów do czasu poprawy standardów higieny Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do skutecznego mycia i dezynfekcji sprzętu, oraz do przedstawienia nowych pozytywnych wyników badań
„Przedsiębiorcy każdorazowo niezwłocznie byli informowani o uzyskanych wynikach badań i zobowiązywani do przeprowadzenia skutecznego mycia oraz dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne uruchomienie produkcji następowało po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazywały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych.” – podkreśla Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku
Dlaczego bakterie Enterobacteriaceae to sygnał alarmowy
Enterobacteriaceae to grupa bakterii naturalnie bytujących w ludzkim jelicie same w sobie zwykle niegroźne Ich obecność w lodach jednak wskazuje na niedostateczną higienę produkcji lub niewłaściwe czyszczenie urządzeń Spożycie zanieczyszczonych lodów może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych szczególnie u dzieci osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym
Sanepid ostrzega i działa szybko
Wszystkie punkty sprzedaży, w których stwierdzono przekroczenia, zostały natychmiast poinformowane o wynikach badań. Przedsiębiorcy muszą teraz wykonać skuteczne mycie i dezynfekcję automatów oraz ponownie przebadać lody, aby móc wznowić sprzedaż. Sanepid przypomina, że bezpieczeństwo żywności to priorytet, zwłaszcza w sezonie turystycznym, gdy liczba klientów gwałtownie rośnie, a ryzyko zaniedbań wzrasta wraz z tempem obsługi.
Co to oznacza dla turystów
Wakacyjne upały sprzyjają chęci na chłodne lody, ale warto wybierać tylko te punkty, które cieszą się dobrą opinią i dbają o higienę Zwracaj uwagę na czystość urządzeń schludność obsługi oraz czy automaty wyglądają na regularnie serwisowane Twoje zdrowie jest najważniejsze
Komentarze (0)