reklama

Lody z nadmorskich kurortów pod lupą. Wyniki kontroli zaskoczyły nawet sanepid

Opublikowano:
Autor: | Zdjęcie: Pixabay

Lody z nadmorskich kurortów pod lupą. Wyniki kontroli zaskoczyły nawet sanepid - Zdjęcie główne

foto Pixabay

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości PomorzeWydają się niewinną przyjemnością w upalne dni, ale w wielu popularnych nadmorskich lodziarniach wykryto coś, co może przyprawić o dreszcze. Sanepid ujawnił, co naprawdę kryje się w lodach z automatów – i nie chodzi tu o dodatkową posypkę. Sprawdź, gdzie nie warto ryzykować zdrowiem podczas wakacji.
reklama

Bakterie w lodach nad morzem co wykrył sanepid

W tym roku inspektorzy sanitarni z województw pomorskiego i zachodniopomorskiego skupili się na sprawdzeniu higieny w lodziarniach i automatach do lodów w pasie nadmorskim Wyniki kontroli przerosły oczekiwania aż niemal połowa próbek lodów nie spełniała wymogów sanitarnych ze względu na obecność bakterii Enterobacteriaceae

reklama

Pomorskie 30 procent lodów z niebezpiecznym dodatkiem

W województwie pomorskim sytuacja również jest poważna Z 225 przebadanych próbek lodów aż 65, czyli prawie 30 procent zawierało zbyt dużą ilość bakterii Enterobacteriaceae Wszystkie próbki pochodziły z automatów zlokalizowanych w popularnych kurortach nadmorskich Gdańsku Sopocie Gdyni Stegnie Rowach oraz Ustce W jednym z punktów sanepid podjął decyzję o całkowitym zamknięciu sprzedaży lodów do czasu poprawy standardów higieny Przedsiębiorcy zostali zobowiązani do skutecznego mycia i dezynfekcji sprzętu, oraz do przedstawienia nowych pozytywnych wyników badań

reklama

„Przedsiębiorcy każdorazowo niezwłocznie byli informowani o uzyskanych wynikach badań i zobowiązywani do przeprowadzenia skutecznego mycia oraz dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne uruchomienie produkcji następowało po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazywały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych.” – podkreśla Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku

Dlaczego bakterie Enterobacteriaceae to sygnał alarmowy

Enterobacteriaceae to grupa bakterii naturalnie bytujących w ludzkim jelicie same w sobie zwykle niegroźne Ich obecność w lodach jednak wskazuje na niedostateczną higienę produkcji lub niewłaściwe czyszczenie urządzeń Spożycie zanieczyszczonych lodów może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych szczególnie u dzieci osób starszych i osób z osłabionym układem odpornościowym

reklama

Sanepid ostrzega i działa szybko

Wszystkie punkty sprzedaży, w których stwierdzono przekroczenia, zostały natychmiast poinformowane o wynikach badań. Przedsiębiorcy muszą teraz wykonać skuteczne mycie i dezynfekcję automatów oraz ponownie przebadać lody, aby móc wznowić sprzedaż. Sanepid przypomina, że bezpieczeństwo żywności to priorytet, zwłaszcza w sezonie turystycznym, gdy liczba klientów gwałtownie rośnie, a ryzyko zaniedbań wzrasta wraz z tempem obsługi.

Co to oznacza dla turystów

Wakacyjne upały sprzyjają chęci na chłodne lody, ale warto wybierać tylko te punkty, które cieszą się dobrą opinią i dbają o higienę Zwracaj uwagę na czystość urządzeń schludność obsługi oraz czy automaty wyglądają na regularnie serwisowane Twoje zdrowie jest najważniejsze

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)
Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo