Co roku podczas Bożego Narodzenia Polacy wyrzucają łącznie kilkadziesiąt ton żywności. Spora część z tego jedzenia nadal nadaje się do spożycia, jednak ze strachu przed zepsuciem ląduje w koszu. Z badania przygotowanego w 2024 roku przez Too Good To Go wynika, że ponad 80% Polaków wyrzuca żywność w czasie świąt. Łącznie do śmietników trafia około 1,6 kilograma żywności na jedną osobę.
W wielu polskich miastach funkcjonują jadłodzielnie oraz lodówki społeczne, które stanowią rozwiązanie tego problemu. Można do nich oddawać żywność nadającą się jeszcze do spożycia, z której następnie korzystają osoby bezdomne oraz będące w potrzebie.
Gdzie oddawać jedzenie w Gdańsku?
W Gdańsku znajduje się kilka punktów, do których można oddawać żywność. Są one rozmieszczone praktycznie w całym mieście, dzięki czemu każdy może znaleźć punkt, do którego dotarcie nie sprawi mu problemu. Punkty znajdują się w następujących lokalizacjach:•Dolny Wrzeszcz – “Dolnowrzeszczańska Lodówka Społeczna” na terenie parafii pw. Świętego Krzyża przy ul. Mickiewicza 11.
•Oliwa – “#ZupaNaOliwie” lodówka społeczna, przy siedzibie Rady Dzielnicy Oliwa przy ul. J. Rybińskiego 10.
•Piecki-Migowo – “JadłoDzielnica” przy wejściu do parafii Kościoła Miłosierdzia Bożego przy ul. Myśliwskiej 25.
•Śródmieście – “Jadłodzielnia św. Mikołaja” przy zabytkowym murze otaczającym siedzibę zakonu dominikanów i Kościół Św. Mikołaja – od strony Hali Targowej.
•Orunia – “Jadłodzielnia” lodówka społeczna przy Stacji Orunia Gdańskiego Archipelagu Kultury przy ul. Dworcowej.
Jakie produkty mogą trafiać do lodówek?
Do lodówek społecznych można przekazywać żywność, która przekroczyła datę minimalnej trwałości, ale nie datę przydatności do spożycia. Data minimalnej trwałości jest oznaczona napisem „najlepiej spożyć przed”, a data przydatności do spożycia napisem „należy spożyć do”.Ważne jest, aby każdy produkt umieszczany w lodówce był zapakowany w sposób umożliwiający jego bezpieczny transport.
Produkty, których nie należy umieszczać w lodówkach społecznych:
•produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
•surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem,
•surowego mięsa,
•produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.
Dania gotowe do spożycia, czyli takie, które przygotowano samodzielnie, również można oddawać do lodówek społecznych. Konieczne jest jednak umieszczenie na nich daty przygotowania posiłku oraz opisu potrawy, który pozwoli odbiorcy oszacować datę, do której powinien spożyć produkt.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.