reklama

Pierwsza restauracja w Gdańsku z gwiazdką Michelin

Opublikowano:
Autor:

Pierwsza restauracja w Gdańsku z gwiazdką Michelin - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Styl życia11 restauracji z Gdańska zostało uwzględnione w nowym Przewodniku Michelin 2024. Jedna z nich, jako pierwsza w regionie, otrzymała słynną gwiazdkę, którą pochwalić może się jedynie kilka lokali w skali całego kraju.
reklama

Michelin przedstawiło nową listę rekomendowanych restauracji w ramach Przewodnika Michelin Polska 2024. W tym roku po raz pierwszy brane pod uwagę było województwo pomorskie na czele z Trójmiastem. Wcześniej na liście uwzględnione były jedynie lokale z Warszawy, Krakowa oraz Poznania.

Znajdująca się na 33. piętrze budynku Olivia Star restauracja ARCO by Paco Perez została nagrodzona słynną gwiazdką Michelin jako pierwsza w tym regionie. Takim wyróżnieniem może się pochwalić jedynie pięć innych lokali na terenie całego kraju.

- Łączy polskie składniki z hiszpańskimi smakami, co wskazuje na duże ambicje, jak i dbałość o szczegóły. Oryginalność widać także w dokonaniach szefa kuchni Antonio Arcieri’ego, a sama restauracja to elegancka przestrzeń, z której roztaczają się spektakularne widoki na panoramę Gdańska - czytamy w komunikacie Michelin.

reklama

[facebook:https://www.facebook.com/ARCObyPacoPerez/posts/pfbid0mVuM3f3bPtox5BZd8gT9mRzExf494K5yCHhvSrK7Q8BExY4vq4JWJwm9KsbHx88Sl?rdid=tdByH1q874S9jcX8]

11 restauracji z Gdańska w przewodniku

W całym przewodniku na rok 2024 uwzględnione jest łącznie 77 lokali gastronomicznych, z czego 11 mieści się w Gdańsku. Wyróżnienie Bib Gourmand, czyli nagrodę przyznawaną oferującym najlepszy stosunek jakości do ceny otrzymały: znajdująca się również w Oliwie, hiszpańska restauracja Trienta y Tres oraz mieszcząca się we Wrzeszczu Hewelke, gdzie oferowana jest kuchnia światowa o dominujących elementach panazjatyckich.

Na liście rekomendowanych przez Michelin znalazło się jeszcze osiem miejsc: Tygle, True, Ritz, Piwna47, Niesztuka, Mercato, Fino oraz Eliksir. Z czego ostatnia restauracja otrzymała również pierwszą w Polsce Zieloną Gwiazdkę Michelin. Wyróżnienie jest przyznawane dla lokali, które promują ekologiczne rozwiązania w zakresie zrównoważonych praktyk.

reklama

- Zespół Eliksir wdraża wiele praktyk, aby zmniejszyć wpływ restauracji na planetę. Kluczowe znaczenie ma filozofia ograniczania ilości odpadów, która obejmuje odzyskiwanie oleju kuchennego do użycia jako paliwo czy wykorzystywanie skórek cytrusów w kordiałach i syropach. Lokalne produkty są również kluczem do etosu Eliksiru, podobnie jak zastosowanie odnawialnych źródeł energii i zaangażowanie we współpracę z dostawcami, którzy podzielają to zrównoważone podejście - tłumacza organizatorzy.

Jak wybierane są lokale?

Przewodnik działa od 1900 roku i jest uznawany za jeden z najważniejszych wyznaczników kulinarnych na świecie. Pierwsze wydania publikowane były w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników; harmonia smaków; opanowanie techniki kulinarnej; osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach; spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu. 

reklama

Inspektorzy działają anonimowo, a proces selekcji lokali do Przewodnika Michelin ma z założenia być całkowicie niezależny.

[news:1551148]

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama