reklama

Festiwal Smaków Regionalnych odwiedził Gdańsk. Wydarzenie zgromadziło tłumy [ZDJĘCIA]

Opublikowano:
Autor:

Festiwal Smaków Regionalnych odwiedził Gdańsk. Wydarzenie zgromadziło tłumy [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
72
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
ImprezyAromaty tradycyjnych potraw, spotkania z ekspertami i prawdziwa uczta dla podniebienia – tak w skrócie można podsumować Festiwal Smaków Regionalnych Gdańsk 2025, który odbył się w sobotę w AMBEREXPO. Jest jeszcze szansa na odwiedzenie wydarzenia.
reklama

W miniony weekend, 1-2 marca, w gdańskim AMBEREXPO odbyła się pierwsza edycja Festiwalu Smaków Regionalnych Gdańsk 2025. Przez dwa dni mieszkańcy Trójmiasta i turyści mieli okazję odkrywać bogactwo polskiej kuchni, próbować regionalnych specjałów i uczestniczyć w warsztatach kulinarnych.

Kulinarne odkrycia i edukacja

Festiwal przyciągnął zarówno miłośników dobrej kuchni, jak i osoby zainteresowane zdrowym odżywianiem. Wśród wystawców znaleźli się producenci lokalnych wyrobów mlecznych, mięsnych, rybnych, piekarniczych, a także przetworów owocowo-warzywnych, olejów i miodów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się także ekologiczne produkty zgodne z ideą zero waste, promujące świadomą konsumpcję i minimalizację odpadów.

reklama

Jednym z głównych punktów programu były pokazy live cooking, gdzie znani szefowie kuchni prezentowali, jak przygotować tradycyjne polskie dania w nowoczesnym wydaniu. Równie ciekawe okazały się warsztaty kulinarne, w tym te poświęcone kiszonkom, zdrowym słodyczom oraz wykorzystywaniu jadalnych chwastów w kuchni.

Strefa dla dzieci i spotkania z influencerami

Organizatorzy zadbali także o najmłodszych uczestników. Farma Alexa, zabawy i animacje sprawiły, że festiwal stał się atrakcją dla całych rodzin. Dorośli mogli natomiast spotkać się z popularnymi influencerami foodies, którzy dzielili się swoimi doświadczeniami i przepisami na zdrowe jedzenie.

reklama

Wśród odwiedzających panowała świetna atmosfera. Smakosze docenili nie tylko różnorodność smaków, ale i edukacyjny aspekt wydarzenia.

– Jest świetnie. Spróbowałam tu kiszonek, o których nigdy wcześniej nie słyszałam. Trochę kupiliśmy, ale myślę, ze sprobuje tez je zrobić sama w domu – mówi pani Katarzyna, uczestniczka festiwalu.

Ci, którzy nie odwiedzili jeszcze festiwalu mają szansę to zrobić w niedzielę, 2 marca. Przed wybraniem się na festiwal warto pobrać darmowe wejściówki online, które pomogą uniknąć stania w kolejkach.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo