reklama

Ten produkt może doprowadzić do poronienia! GIS ostrzega

Opublikowano:
Autor:

Ten produkt może doprowadzić do poronienia! GIS ostrzega - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Gdańsk Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem produktu, który dostępny jest w wielu sklepach, w tym także tych na terenie Gdańska. Spożycie go może mieć poważne konsekwencje zdrowotne!
reklama

W wyniku działań  Inspekcji Weterynaryjnej w mięsie wykryto obecność groźnej bakterii Listeria monocytogenes. Chodzi o bekon wędzony w kostce, który dostępny jest w wielu supermarketach.

GIS ostrzega przez spożyciem mięsa

Poniżej przedstawiamy szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Bekon w kostce, wędzony, wieprzowy, 150 g (2 x 75 g) – boczek wieprzowy wędzony

Numer partii: 2192039244

Termin przydatności do spożycia: 12.10.2024

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K1 w Kutnie, ul. Intermodalna 8, 99-300 Kutno, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 10024002

Przeprowadzono kontrolę

W zakładzie producenta została uruchomiona procedura wycofania z rynku zakwestionowanego produktu.

Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające u producenta, a organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania u odbiorców.

Bakteria groźna szczególnie na ciężarnych

Nie należy spożywać produktu wskazanego w komunikacie.

– W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem – informuje GIS.

Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.

Jak można zarazić się listeriozą?

Jak czytamy na stronie gov.pl, do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
  • U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki, jednak o wiele lepiej jest zapobiegać, niż leczyć. Dlatego poniżej podajemy trzy przykłady, jak uniknąć zarażenia bakterią.

  • stosowanie właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt
  • przestrzeganie zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
  • należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.

 



reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama