Wystartował Jarmark św. Dominika 2025! Od 26 lipca do 17 sierpnia serce Gdańska tętni życiem, zapachami i dźwiękami jednego z największych plenerowych wydarzeń w Polsce. Oprócz stoisk z rzemiosłem i atrakcjami dla dzieci, na odwiedzających czeka bogata oferta kulinarna. Sprawdziliśmy, ile kosztuje jedzenie, a niektóre ceny naprawdę mogą zaskoczyć.
Oscypki nawet za 70 złotych
Na jarmarku nie mogło zabraknąć oscypków. Te popularne góralskie sery kosztują od 6 zł za małego oscypka z żurawiną, aż do 70 zł za duży. Setki średniej wielkości znajdziemy za około 40 złotych. Są także grillowane wersje z dodatkami, które cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Ich koszt to od 6 do 8 złotych.
Ile kosztuje smalec na Jarmarku św. Dominika?
Na stoiskach dostępny jest tradycyjny smalec – w opakowaniu za 15 zł. Można zjeść go również na tradycyjnej pajdzie razem z ogórkiem. W tym wydaniu zapłacimy za niego nawet 20 złotych. Dodatkowo, można dobrać jeszcze inne dodatki, a za tym idzie wzrost ceny.
Szaszłyk za ponad 50 złotych?
Na jarmarku Dominikańskim znajdziemy również wiele tradycyjnych dań obiadowych. Za bigos zapłacimy 25 zł. W ofercie są też kiełbasy z grilla (35 zł) i placki ziemniaczane (35 zł). Ceny dań obiadowych raczej nie należą do najniższych, ale porcje są solidne. Z kolei szaszłyk to wydatek aż 55 zł i jest to jedna z droższych pozycji na jarmarku.
Truskawki po dubajsku i churrosy hitem internetu
Słodkie przekąski kuszą wyglądem i zapachem. W tym roku stały się one prawdziwym hitem internetu i pojawiają się w wielu tik tokach. Truskawki po dubajsku (z ciastem Kataifi i czekoladą) kosztują 35 zł. 6 sztuk churrosów to wydatek 24 zł.
Ceny napojów na jarmarku w Gdańsku
Espresso kupimy za 10 zł, cappuccino – 16 zł, a matcha latte – 18 zł. Mrożona herbata kosztuje 20 zł, a klasyczna – 14 zł. Lemoniada dostępna jest za 12 zł, a dla miłośników alkoholu przygotowano mojito w cenie 25 zł. Piwo? Od 15 do nawet 25 zł za kufel.
Wege opcje na Jarmarku św. Dominika
Podczas Jarmarku Dominikańskiego można znaleźć równieź wegańskie i wegetariańskie propozycje. Chińskie pierogi z warzywami kosztują 44 zł, a bagietka na maślance 12 zł.
Węgierski placek smażony, czyli langosz, kosztuje 20 zł w wersji klasycznej i 25 zł z dodatkami. Tu również cena rośnie w zależności od dobranych dodatków, a najbogatsze wersje to koszt nawet ponad 30 złotych.
Komentarze (0)