reklama

Nie wyrzucaj jedzenia! Oddaj do jadłodzielni lub lodówek społecznych [ADRESY]

Opublikowano:
Autor:

Nie wyrzucaj jedzenia! Oddaj do jadłodzielni lub lodówek społecznych [ADRESY] - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Styl życiaW Polsce rocznie marnuje się kilka milionów ton żywności. Szczególnie w okresie świątecznym często kupujemy za dużo, a później wyrzucamy. W Gdańsku znajduje się kilka punktów, w których można podzielić się posiłkiem.
reklama

Choć w przygotowanie wigilijnych potraw wkładamy wiele serca, czasu i pieniędzy, część jedzenia po świętach ląduje w koszu na śmieci. W badaniach przeprowadzonych przez Kantar Public dla Too Good To Go aż 39 procent badanych przyznało się do wyrzucania żywności po świętach. W śmietniku ląduje głównie sałatka jarzynowa (51%), pieczywo (38%), warzywa i owoce (22%), śledzie (21%) i ryba po grecku (20%). 

Nadmiarowe, ale wciąż zdatne do spożycia posiłki, można zostawić w jednej z lodówek społecznych funkcjonujących w Gdańsku. Są one dostępne dla potrzebujących oraz chcących przekazać prowiant przed 24 godziny na dobę.

  • Dolny Wrzeszcz, “Dolnowrzeszczańska Lodówka Społeczna”, na terenie parafii pw. Świętego Krzyża przy ul. Mickiewicza 11
  • Oliwa, “#ZupaNaOliwie” lodówka społeczna, przy siedzibie Rady Dzielnicy Oliwa przy ul J. Rybińskiego 10. 
  • Piecki - Migowo, “JadłoDzielnica” przy wejściu do parafii Kościoła Miłosierdzia Bożego przy ul. Myśliwskiej 25.
  • Śródmieście, “Jadłodzielnia św. Mikołaja” przy zabytkowym murze otaczającym siedzibę zakonu dominikanów i Kościół Św. Mikołaja - od strony Hali Targowej.
Dziś (26 grudnia) od godziny 15.00 potrawy i produkty można też przynieść do parku przy ul. de Gaulle'a. W ramach akcji "#Podziel się świętami" trafią do podopiecznych Fundacji Droga. 

reklama

Jakie produkty można oddać?

Do lodówki społecznej mogą trafić produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości (najlepiej spożyć przed…), ale nie przekroczyły daty przydatności do spożycia (należy spożyć do…). Ważne jest, aby dania lub produkty były zapakowane w sposób umożliwiający ich łatwy transport.

W przypadku gotowych dań na opakowaniu należy napisać datę przygotowania posiłku oraz opis potrawy (np. sałatka tradycyjna z ziemniakami). 

Produkty, których nie należy umieszczać w lodówkach społecznych:

  • produktów już napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
  • surowych jaj oraz produktów na ich bazie, np. ciast z kremem,
  • surowego mięsa,
  • produktów wymagających głębokiego schłodzenia i mrożonek.

reklama
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama