Inspektorzy Michelin zawitali na Pomorze, aby znaleźć najlepsze restauracje warte polecenia. Przetestowane przez kulinarnych specjalistów lokale z Gdańska, Sopotu oraz Gdyni mają szansę znaleźć się w Przewodniku Michelin. Dotychczas z Polskich miast obejmował on jedynie Kraków, Warszawę oraz Poznań.
Przewodnik działa od 1900 roku i jest uznawany za jeden z najważniejszych wyznaczników kulinarnych na świecie. Pierwsze wydania publikowane były w formie praktycznych porad dla kierowców w podróży. Inspektorzy do dziś stosują te same kryteria do wyboru miejsc, które były używane od powstania przewodnika, czyli: jakość składników; harmonia smaków; opanowanie techniki kulinarnej; osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach; spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
- Z wielką radością i satysfakcją przyjąłem wiadomość, że Pomorze, wraz z Gdańskiem, to kolejny czwarty polski region, który uzyskał pozytywną opinię inspektorów słynnego Przewodnika Michelin i tym samym znalazł się w elitarnym gronie najlepszych kulinarnych destynacji. Polska słynie z gościnności, a kuchnia jest bardzo ważnym elementem naszej narodowej kultury. Tym bardziej cieszę się, że polskie restauracje zostały docenione i otrzymały rekomendację tego prestiżowego Przewodnika – mówi Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej.
Inspektorzy działają anonimowo, a proces selekcji lokali do Przewodnika Michelin ma z założenia być całkowicie niezależny. Listę rekomendowanych restauracji z Pomorza, a w tym z Gdańska, poznamy 20 czerwca tego roku przy okazji publikacji tegorocznej edycji przewodnika.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.