Stacja Food Hall
Istnieje od 2019 roku w Galerii Metropolia we Wrzeszczu. Reklamuje się jako "największa kulinarno-rozrywkowa przestrzeń w Trójmieście". "Stacja" podzielona jest na pięć różnych stref, każda w innej aranżacji.Największą strefą jest sam Food Hall, w którym znajduje 20 restauracji ze street foodem z całego świata. Spróbować możemy m.in. kuchni azjatyckiej, włoskiej, japońskiej, indyjskiej, hiszpańskiej, meksykańskiej, gruzińskiej czy syryjskiej.
Znajdziemy też trzy strefy barowe. "Peron 5 Bar" to miejsce stylizowane na art deco, przeznaczone do wydarzeń artystycznych lub imprez okazjonalnych. W "Barze na Dachu", jak sama nazwa wskazuje, możemy rozsiąść się na dachu Galerii Metropolia. Jest on dostępny jedynie sezonowo. Natomiast "Funky Monkey Bar" oferuje nam karaoke, pub quizy oraz możliwość posiedzenia na oldschoolwych kanapach z wagonów SKM.
Piąta strefa "Stacji" to "The Kitchen", czyli studio kulinarne przeznaczone do organizacji pokazów, warsztatów i innych tego typu spotkań okolicznościowych.
"Stacja Food Hall" jest otwarta codziennie, między 12:00 a 22:00 od niedzieli do czwartku oraz 12:00-00:00 w piątki i soboty.
Słony Spichlerz
Znajduje się w budynku starego spichlerzu "Deo Gloria" w sercu Gdańska, a jako tzw. Restaurant Market istnieje od 2019 roku. Całość mieści się na przestrzeni ok. 1000 m2, a na niej do naszej dyspozycji jest 10 restauracji, które rozmieszczone są na dwóch piętrach. Możemy liczyć na zróżnicowaną kuchnię, m.in. śródziemnomorską, azjatycką, włoską, polską, czy meksykańską.Oprócz restauracji dostępne są też ogródki: letni i całoroczny. "Słony Spichlerz" jest otwarty 12:00 - 23:00 od niedzieli do czwartku oraz 12:00 - 24:00 w piątki i soboty.
W4 Food Squat
Mieści się w dawnej hali Wydziału Elektrycznego przy "Ulicy Elektryków", czyli imprezowym centrum Gdańska. "W4" jest częścią całego kompleksu urządzonego w starych przemysłowych budynkach stoczniowych na obszarze liczącym aż 10 tys. m2.W hali znajdziemy kilkanaście food trucków z rozmaitym jedzeniem, głównie restauracji działających stacjonarnie w innych częściach Trójmiasta.
"Food Squat" ze względu na pomieszczenie, w jakim się znajduje, otwarty jest jedynie sezonowo oraz w weekendy przy okazji imprez na "Ulicy Elektryków", między godziną 16:00 a 3:00.
Festoria
Najnowszy gdański food hall mieści się w możliwe najbardziej nietypowym miejscu, bo w akademiku. Foodcourt "Festoria" pojawił się tam w lipcu 2022 roku. Znajduje się w budynku prywatnego akademika "Collegia" we Wrzeszczu. Jest to jednak lokal oddzielony, więc jest dostępny dla każdego, a nie jedynie dla studentów, jak mogłoby się wydawać.Wnętrze jest podzielone na kilka stref: restaurację, bar, kawiarnię, pizzerię oraz sklep. Na dachu budynku znajduje się sezonowy ogródek gastronomiczny. "Festoria" jest otwarta codziennie między 7:00 a 00:00.
[news:1385704]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.