Tegoroczny maj okazał się w Polsce jednym z najchłodniejszych w XXI wieku. W związku z tym wielu rolników informowało o możliwych spadkach w ilości plonów, przekładających się na znaczący wzrost cen. Jak się jednak okazało, nie wpłynęły one na ceny truskawek, które już zaczęły pojawiać się na trójmiejskich bazarkach.
W zeszłym roku ceny kilograma truskawek w najdroższym momencie wahały się w okolicach powyżej 30 złotych. W tym roku na jednym ze stoisk w Gdańsku znaleźliśmy je jednak w cenie 24,90 zł za kilogram. W innych częściach miasta ceny te wahają się w przedziale 20-25 złotych za kilogram.
Najtańsze polskie truskawki udało nam się znaleźć w Gdyni, gdzie na Miejskiej Hali Targowej cena za kilogram wyniosła zaledwie 14,99 złotych. Jak zdradził Pulsowi Gdańska sprzedawca, nie są to jednak owoce z pomorskich hodowli. Pochodzą one bowiem ze szklarni pod Warszawą.
Jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych?
Polskie truskawki są mniejsze, intensywnie pachną i mają bardziej soczysty miąższ. Zazwyczaj dojrzewają później niż importowane, dlatego pojawiają się na straganach dopiero w maju lub czerwcu. Wyróżnia je także nieregularny kształt i krótszy okres trwałości.Importowane truskawki są większe, twardsze i mniej aromatyczne. Często zbierane są niedojrzałe, by przetrwać transport, co wpływa na smak.
Zdrowotne właściwości truskawek
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa — zawierają witaminę C, antyoksydanty i błonnik, wspierając odporność i trawienie. Maja mato kalorii i działają przeciwzapalnie, dlatego Świetnie sprawdzają się w zdrowej diecie.Regularne spożywanie truskawek może obniżać poziom cholesterolu i poprawiać stan skóry. Flawonoidy w. nich zawarte wspierają serce i chronią przed wolnymi rodnikami. Te letnie owoce to nie tylko smak, ale i realne wsparcie dla zdrowia.
Komentarze (0)