Przepis od babci Danusi to opracowana już przez lata receptura rodzinna, która wychodzi dosłownie zawsze. Dzięki kilku trikom wychodzą naprawdę miękkie, idealnie słodkie i korzenne.
Najlepszy przepis na pierniczki
Przepis, który dla Was mamy jest bardzo prosty, a gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Sekretem wyjątkowego smaku nie do podrobienia jest dodanie do pierniczków domowej roboty przyprawy korzennej.Jednak spokojnie, osobiście sprawdziłam – przy użyciu tej tradycyjnej, sklepowej wychodzą równie smacznie. Decyzja należy więc do Ciebie!
Świątecznie pierniczki. Przygotowanie krok po kroku
Sekretem tak dobrego ciasta piernikowego jest jego leżakowanie. Najlepiej przygotowane ciasto odłożyć na 4-7 dni w lodówce. Jeśli nie masz tyle czasu – może być nieco krócej, ale 2-3 dni to absolutne minimum. Optymalne jest 5 dni.Oto, jakie składniki będą Ci potrzebne do przygotowania ciasta
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki oleju
- 200 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 przyprawa do piernika (20g) (lub wykonana samodzielnie, której przepis zdradzamy na końcu)
Prosty przepis na pierniczki korzenne. Oto co musisz zrobić
To, że ciasto musi parę dni odpocząć w lodówce, już wiesz. Samo jego przygotowanie jest niezwykle proste.Zacznij od miodu. Jeśli masz taki płynny, sklepowy – nic nie musisz z nim więcej robić. Jeżeli natomiast posiadasz taki prawdziwy, gęsty miód przed dodaniem go do reszty składników trzeba go rozpuścić. Można podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale bardzo ostrożnie, obserwując, by się nie zagotował. Chcemy jedynie uzyskać płynną konsystencję.
Gdy miód jest już gotowy, bierzemy dużą miskę i mieszamy w niej wszystkie składniki. Tak naprawdę nie ma znaczenia, od czego zaczniesz. Możesz najpierw połączyć mokre składniki, a następnie dodać suche lub po prostu dodawać do misy wszystkie składniki po kolei.
• Na tym etapie musisz już zdecydować czy dodajesz do ciasta kupną przyprawę piernikową, czy tą zrobioną samemu (przepis na samym dole).
Przed nami najcięższa praca – zagniatanie ciasta. Bądź cierpliwy. Ciasto trzeba naprawdę robrze rozgnieść, by potem rozkoszować się pysznymi pierniczkami. Może okazać się, że mąka, którą dodałeś to za mało – nie boj się jej dodać więcej, ale rób to stopniowo, z umiarem. Zależy nam, by ciasto w miarę odchodziło od palców, ale nie w stu procentach. To nie będzie zbita, gładka konsystencja.
Ciasto przekładamy do czystej misy, przykrywamy folią i odkładamy do lodówki.
Pieczemy pierniczki – przepis krok po kroku
Ciasto odpoczęło w lodówce, przyszedł więc czas na pieczenie. Jeśli planujesz piec pierniki wieczorem, wyjmij ciasto z lodówki rano, żeby łatwiej było z nim później pracować.Wykonaj następujące kroki:
- Blat stołu posyp mąką
- Wyjmij na niego ciasto z misy i podziel na mniejsze części tak, by łatwiej było ci rozwałkowywać je na blacie.
- Ciasto rozwałkuj na ok 2 cm grubości
- Wytnij różne kształty przy użyciu foremek
- Na blachę wyłóż papier do pieczenia a na nim pierniczki. Ważne: zostaw między nimi przerwy, by się nie posklejały. Przy pierwszej partii zostaw naprawdę spore odstępy. To pozwoli Ci ocenić, jak bardzo wyrastają w piekarniku
- Piekarnik nagrzej do 175 stopni, na grzanie góra dół.
- Włóż blachę z pierniczkami do piekarnika i piecz około 5-9 minut.
Po wyjęciu ich z piekarnika polecam delikatnie zsunąć je z blachy na blat kuchenny lub stół, dbając by wszystkie leżały jeden obok drugiego. Dzięki temu nie odkształcą się.
Świątecznie pierniczki. O tym warto pamiętać, by wyszły przepyszne
Z podanej wyżej porcji wychodzą około 2 blachy pierniczków, w zależności od grubości, na jaką rozwałkujemy ciasto (my zalecamy ok. 2 cm). Są jednak tak pyszne, że w moim rodzinnym domu robimy zazwyczaj poczwórną porcję! I tak wszystkie znikają w mgnieniu oka.Warto dodać, że po tych kilku dniach leżakowania ciasta, gdy już rozgniatamy je ponownie, by wykroić z nich wybrane kształty, należy dodać naprawdę sporo mąki – nie bójcie się, wszystko jest w porządku, to normalne. Przygotujcie sobie jej mały zapas na ten dzień.
Domowa przyprawa piernikowa. Jak ją zrobić?
Do podanego przepisu na pierniczki warto wykonać samodzielnie przyprawę do pierników. Doda ona pierniczkom niezastąpionego smaku, a jest niezwykle prosta w przygotowaniu.Oto co potrzebujesz:
- 50g cynamonu
- 20g imbiru
- 15g goździków
- 15g kardamonu
- 10g gałki muszkatołowej
- 10g ziela angielskiego
- 2g czarnego pieprzu
- 5g anyżu
Powyższa ilość starczy ci na bardzo dużo pierników. Gdy w naszym domu robimy pierniki z poczwórnej porcji, to dodajemy ½ przyprawy własnej roboty. Dostosuj ilość pod siebie – jeśli nie planujesz robić dużej porcji ciasta – zrób tylko połowę przyprawy. Za rok i tak nie będzie już się nadawała, bo straci cały swój aromat.
Smacznego!
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.