Meksykańskie Święto Zmarłych: między życiem a pamięcią
Día de los Muertos, czyli meksykańskie Święto Zmarłych, to jedno z wyjątkowych wydarzeń kulturowych na świecie. Wpisane na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO w 2008 roku, zachwyca kolorami, muzyką i filozofią, w której śmierć nie oznacza końca, lecz przemianę.
W Meksyku 1 i 2 listopada są dniami radości i wspomnień. Ulice wypełniają się paradami, śmiechem i dźwiękami mariachich, a rodziny spotykają się przy ofrendach – ołtarzach pełnych kwiatów, świec i ulubionych potraw zmarłych. To czas, gdy wierzy się, że dusze bliskich powracają, by na chwilę znów być razem.
Meksykańska fiesta w sercu Gdańska
Tego roku magia Día de los Muertos zawita także do Gdańska. 2 listopada Montownia zamieni się w kolorową przestrzeń pełną zapachów, dźwięków i radości. Wydarzenie potrwa przez cały dzień, łącząc tradycję z nowoczesną rozrywką. Już od 15:00 w Bloop Barze na gości czekać będą barmani w makijażach inspirowanych słynną La Catriną, symbolem elegancji i przemijania. W menu pojawią się egzotyczne drinki i przekąski z nutą ostrości, które przeniosą smakami prosto do Meksyku.
Spicy Challenge – odważ się i poczuj ogień!
O godzinie 15:00 scena Montowni zamieniła się w prawdziwe piekło smaków. Rozpoczął się Spicy Challenge, czyli widowiskowy konkurs jedzenia papryczek o siedmiu poziomach ostrości, który przyciągnął tłumy widzów i miłośników ekstremalnych doznań. Z każdą rundą emocje rosły, a zawodnicy z odwagą sięgali po kolejne odmiany chili, walcząc o tytuł Najbardziej Ognistego Zawodnika Montowni. Na zwycięzców czekały kosze tropikalnych owoców i nagrody od LiluFruits, ale najważniejsza była satysfakcja z pokonania własnych granic.
W finale rywalizacja osiągnęła punkt kulminacyjny, gdy uczestnicy zmierzyli się z legendarną papryką Carolina Reaper – przez lata uznawaną przez Księgę Rekordów Guinnessa za najostrzejszą paprykę świata. Wyhodowana przez Eda Currie z PuckerButt Pepper Company w Karolinie Południowej, osiąga średnio 1 569 300 jednostek w skali Scoville’a, a rekordowe egzemplarze przekraczają 2 200 000 SHU. To efekt skrzyżowania odmian Naga Jolokia i Red Savina, które stworzyły paprykę o ogniu zdolnym rozgrzać nie tylko podniebienie, ale i publiczność.
W Montowni nie wystarczyło jednak zjeść jej raz – finaliści musieli sięgnąć po nią aż trzykrotnie, by wyłonić zwycięzców. Publiczność wstrzymywała oddech, gdy zawodnicy, mimo łez i potu, wytrwale walczyli do końca. Spicy Challenge okazał się nie tylko próbą odwagi, lecz także symbolem ducha Día de los Muertos – święta, które celebruje życie, odwagę i wspólnotę.
Piniata dla najmłodszych
O 17:00 przyjdzie czas na najmłodszych. Dzieci będą mogły wziąć udział w zabawie z piniatą pełną słodyczy, jednej z najbardziej znanych tradycji meksykańskich. To symbol radości, wspólnoty i odrobiny szczęśliwego chaosu, który zawsze kończy się szerokimi uśmiechami.
Meksykańskie emocje w polskim wydaniu
Wydarzenie w Montowni to nie tylko okazja do dobrej zabawy. To także zaproszenie do poznania meksykańskich tradycji, które uczą, że wspominanie bliskich może być radosne, pełne światła i wdzięczności.
Meksyk od wieków celebruje życie poprzez pamięć o tych, którzy odeszli. Teraz także w Gdańsku będzie można poczuć tę niezwykłą energię – przy dźwiękach muzyki, wśród kolorów i smaków, które rozgrzewają nie tylko podniebienie, ale i serce.
Komentarze (0)