reklama

Z ziemi włoskiej na... cały świat. Dlaczego tak kochamy kuchnię Italii?

Opublikowano:
Autor:

Z ziemi włoskiej na... cały świat. Dlaczego tak kochamy kuchnię Italii? - Zdjęcie główne

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Materiały partnerskieWszystkie portale dostarczające nam jedzenie na wynos są zgodne – najchętniej i najczęściej zamawiamy dania kuchni włoskiej, zaś niekwestionowaną królową wśród nich jest oczywiście pizza. Ten niepozorny placek zawojował podniebienia Polaków już w latach 70., chociaż wówczas raczej niekoniecznie przypominał swój prototyp z Italii. Skąd w nas takie zamiłowanie do tych smaków?
reklama

Jej Wysokość Pizza

Pizza jest wszechobecnym, by nie powiedzieć, symbolicznym daniem kuchni włoskiej. Bohaterowie naszych ulubionych amerykańskich seriali niemal bez przerwy zamawiają ten przysmak, w filmach też pojawia się ona niezwykle często, no, a już na pewno wszyscy pamiętamy słynną akcję zamawiania margherity na galę przyznawania Oscarów, kiedy to tym smakołykiem zajadały się takie gwiazdy jak Meryl Streep, Brad Pitt czy Angelina Jolie. Nie dziwi zatem, że i u nas ten niepozorny placek robi tak zawrotną karierę. Pizza w Gdańsku czy Kaliszu nie tylko może smakować tak samo, ale równie niepodzielnie może rządzić, jeśli chodzi o zamawiane na wynos dania!

Produkty

Popularność pizzy nie daje nam jednak odpowiedzi na to, dlaczego kuchnia włoska w ogóle jest tak popularna. Czy aby na pewno? Jeśli się zastanowimy, dojdziemy do wniosku, że klasyczna pizza składa się z lekkiego ciasta drożdżowego, sosu pomidorowego i sera mozzarelli. Dodatki czy rozmaite wariacje na temat sosów to już odejście od klasyki. Co łączy to wszystko? Produkt. Świeży, wysokiej jakości i przygotowany z dbałością.

reklama

Włoska kuchnia ma to do siebie, że trudno jest cokolwiek przygotować na zapas – zwykle wszystkie potrawy przygotowywane są tuż przed zaserwowaniem. Wyjątek stanowi tu zapewne lazania, która najlepsza jest dopiero kiedy raz ostygnie i zostanie odgrzana, ale raczej wynika to z łatwości serwowania niż próby uzyskania w ten sposób smaku. Jeśli dodamy do tego pyszne, świeże produkty, otrzymujemy zatem przepis na wspaniałą włoską kuchnię. Właśnie, co to za produkty?

Popularne w kuchni każdego Włocha.

W kuchni każdego Włocha nie może zabraknąć wszelkiego rodzaju makaronów, to pewne. Do tego wysokiej jakości mąka. Ale co jeszcze?

  • Sery świeże (ricotta, mozzarella, straciatella) i dojrzewające (parmezan, grana padano)
  • Pomidory, bakłażany, cukinie i inne warzywa śródziemnomorskie
  • Świeże owoce morza
  • Wysokiej jakości mięsa – jagnięcina, cielęcina, delikatny drób
  • Wędliny dojrzewające (jak na przykład szynka parmeńska czy pancetta)
  • Cytrusy
  • Świeże zioła!
Świeży produkt, finezja smaku i odrobina szaleństwa – oto przepis na włoski sukces kulinarny! Nieważne, czy szukamy pizzy w Gdańsku (https://www.pizzadominium.pl/lokale/gdansk-c-h-alfa-gdansk), w Neapolu czy Bostonie – wszędzie uda nam się znaleźć ten przepyszny klasyk włoskiej kuchni. Bo kochają go ludzie na całym świecie!

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama