Moussaka – ulubione danie Greków
Może nie do końca ulubione i nie wszystkich, bo wiadomo, że gusta kulinarne są różne, ale fakt jest faktem – moussaka to najbardziej znany grecki przysmak. Do zrobienia moussaki potrzebny jest bakłażan, mielone mięso i krem beszamelowy. Grecy lubią popijać moussakę czerwonym winem. Moussakę można podać jako samodzielne danie na obiad lub kolację. Jada się ją na wszystkich greckich wyspach, zarówno na Rodos, jak i na Zakhyntos, Lesbos, Samos oraz na Krecie i Kos.
Souvlaki – greckie szaszłyki
Greckie szaszłyki przygotowuje się podobnie jak nasze rodzime, jednak ich smak jest zupełnie, zupełnie inny. To zasługa marynowania mięsa w oliwie z oliwek z dodatkiem ziół i soku z cytryny. Do szaszłyków można wykorzystać jagnięcinę, wieprzowinę lub mięso drobiowe. Zamarynowane i podzielone na porcje mięso po nadzianiu na ruszt do szaszłyków trzeba poddać grillowaniu. Suvlaki wybornie smakują z sosem tzatziki. Można go przyrządzić samodzielnie z jogurtu greckiego, świeżego ogórka, czosnku i koperku. Wystarczy zblendować wszystkie składniki.
Gyros – tak, naprawdę pochodzi z Grecji
Gyros jest tak bardzo popularnym daniem na całym świecie, również w Polsce, że można zapomnieć o jego pochodzeniu.
Sam gyros nie jest skomplikowanym daniem, ale jego smak jest nie do podrobienia. To mięso pieczone na pionowym rożnie, podawane z warzywami, frytkami i sosem tzatziki. Może być podane w chlebie pita, ale nie musi. Lubiane ze względu na dużą dostępność. Gyros można kupić u sprzedawców ulicznych.
Baklava – nie tylko w Turcji
Baklava to przysmak kuchni tureckiej, znany też na Bałkanach, ale nie da się jej pominąć w tym zestawieniu. Grecy jedzą baklavę często i chętnie, bo to prosty, bardzo słodki i sycący deser. Przygotowuje się go z ciasta filo, orzechów i miodu. Baklavę najlepiej popijać kawą – na wszelki wypadek niesłodką.
Kawa – kulinarna kropka nad „i”
Kto był w Grecji i miał okazję pić kawę, ten na pewno nie zaprzeczy – jest jedyna w swoim rodzaju. Niewiele ma wspólnego z kawami pitymi w Polsce. Grecką kawę parzy się bardzo powoli w miedzianym tygielku zgodnie z wielkowiekową tradycją. W efekcie otrzymuje się napój równie aromatyczny, co gęsty. Taka kawa jest bardzo mocna, dlatego podaje się ją w małych filiżankach.
Grecja kryje w sobie o wiele więcej niespodzianek kulinarnych. Co ciekawe – znana wszystkim dobrze sałatka grecka w Grecji nazywana jest wiejską, a do jej przyrządzenia nie używa się sałaty. Takich niuansów jest więcej, musisz więc szybko znaleźć biuro podróży, które ma dobrą ofertę wyjazdów do Grecji. Teoretyzowanie na temat kuchni może bowiem być zaledwie wstępem. Po nim koniecznie musi nastąpić osobista degustacja.
Szczegóły wyjazdów do Grecji dostępne są na stronie internetowej biura podróży https://www.tui.pl.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.