W niedzielę, 18 sierpnia zakończył się 764. Jarmark św. Dominika. Impreza opanowała centrum Gdańska na 23 dni. Klucze do miasta wróciły do władz z rąk kupców, którzy otrzymali je na ceremonii otwarcia trzy tygodnie temu. Łącznie na 760 stoiskach pojawiło się 613 wystawców, zarówno handlarzy, jak i kucharzy. Teren imprezy mieścił się na ponad 60 tys. m2.
Jarmarkowe sceny gościły 63 wydarzenia muzyczne. Do tego doszło 21 wydarzeń teatralnych oraz ponad 60 skierowanych do dzieci. Odbyły się także 54 warsztaty, a na dużym ekranie widzowie obejrzeli 11 filmów pełnometrażowych.
- Dziękuję mieszkańcom Gdańska oraz odwiedzającym, kupcom, a przede wszystkim najbliższym sąsiadom wydarzenia, za stworzenie wspaniałej atmosfery podczas 23 dni 764. Jarmarku św. Dominika. Jedno z najlepszych plenerowych wydarzeń w Europie ponownie tętniło życiem, handlem, dobrą gastronomią, ale przede wszystkim było miejscem, gdzie mogliśmy spotkać się, porozmawiać o wielu ważnych sprawach, czy po prostu spędzić miło czas. Już teraz czekamy na kolejną, przyszłoroczną edycję Jarmarku św. Dominika – powiedziała Izabela Kuś, Skarbnik Miasta Gdańska.
Kto zgarnął nagrody?
Podczas ceremonii zakończenia imprezy przyznano nagrody w kilku różnych konkursach. Pierwszym z nich był Dominik Kultury, w ramach którego, nagradzane są instytucje zajmujące się działaniami artystycznymi w trakcie jarmarku. Pierwsze miejsce otrzymał Teatr Miniatura, drugie Wojewódzka i Miejska Biblioteka Publiczna w Gdańsku, a wyróżnienie trafiło do Capelli Gedanesis.Wybrano również zwycięzców Grand Prix Jarmarku św. Dominika. W kategorii Dobry Pomysł nagrodę otrzymał Dariusz Ogłaza - ZESTRUGANE.pl za swoje wyroby drewniane, m.in. deski do krojenia i serwowania. Wyróżnienia otrzymali: Sztuka - AZ za świat tkanin oraz W Wirażu Kolażu - Łukasz Kuleta za artystyczne kolaże.
Przechodząc do gastronomii, w kategorii Dobry Smakołyk wygrał Pan Trójniak frimy Meadway za regionalny miód pitny z dodatkiem pieprzu i czarnego bzu. Wyróźnienie otrzymała natomiast Otomańska Pokusa za tradycyjne tureckie słodycze.
Inne kategoria jedzeniowa nazywała się Dobry Smak. Sześciu jarmarkowych gastronomów rywalizowało podczas gotowania na żywo i byli oceniani przez jury. Wyróżnienia trafiły do: Azimy - za pilaw oraz Piwnicy Rajców - za smażonego śledzia. Grand Prix otrzymał natomiast przedstawiciel kuchni kubańskiej RC Reinaldo – za ropa vieja, czyli szarpaną wołowinę z żółtym ryżem.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.